Meat Loaf in Zwolle : I Don’t Want My Money Back


8863_10151563055192646_540313442_n

Het is december 2012 en via het Meat Loaf Forum krijg ik bericht dat Meat Loaf Nederland nog een laatste keer zal bezoeken in het kader van zijn Last at Bat Farewell Tour. Het concert zal op 11 mei 2013 plaatsvinden in de IJsselhallen in Zwolle.

Meteen komen de slechte herinneringen aan het concert in de HMH in 2008 (Three Bats Live Tour) naar boven. Meat was die avond totaal niet bij stem en de kwaliteit van de zaal maakte dat dit alleen maar nog beter te horen was. Hij was geen schim van de man die in 1999 tijdens de Very Best Of tour AHOY werkelijk volledig plat speelde en zong. De tekst van de song Life Is A Lemon, I Want My Money Back was opeens ongewenst toepasselijk.

Wat moest ik doen ? Een kaartje bestellen in de hoop dat Meat , inmiddels nog eens 5 jaar ouder, in staat zou zijn een show neer te zetten waarmee hij de herinnering aan HMH zou uitwissen met het risico dat de ene  slechte herinnering zou worden vervangen door de andere of niet gaan en met de HMH kater blijven zitten ?

In de tussentijd heb ik tot mijn verbazing op Facebook een vriendschapsverzoek gekregen van Giely Gulpen die mij in 1999 heeft geholpen aan de setlist van AHOY toen ik daar een recensie over wilde schrijven.  Ook zij blijkt met dit dilemma te zitten. Uiteindelijk wint de emotie het van het verstand en op 2 januari bestel ik mijn ticket.

Vanaf dat moment beginnen spannende tijden. Via de Facebook fanpages van Meat Loaf en MEO volg ik alle berichten over de voorbereidingen en de eerste recensies. Groot is de schrik wanneer al snel een tweetal concerten wordt afgelast vanwege ziekte van vrijwel de gehele band. Het zal toch niet … ?

Gelukkig herstellen Meat en de band snel en zijn de recensies van de daarop volgende concerten meer dan lovend.  Het ziet er naar uit dat ik dit keer toch een goed concert te zien zal krijgen. Inmiddels heb ik van mijn omgeving al de nodige opmerkingen gekregen varierend van “ga je naar die oude vent?” tot “zingt die dan nog ? “of zelfs “leeft die dan nog ? “. Het maakt me niets uit.  Ik ga als het goed is Meat Loaf nog een keer zien schitteren.

En dan is het zover, 11 mei 2013. Vanaf mij caravan in Epe stap ik om 17 uur  in de auto op weg naar Zwolle. Een ritje van 20 minuten. Wanneer ik aankom is het parkeerterrein van de IJsselhallen nog vrij leeg en staan er zo’n 100 tot 200 man voor de ingang. Al snel heb ik contact met een aantal MEO leden waarmee ik vervolgens de rest van de avond zou doorbrengen. Van sommigen hoor ik dat in Duitsland de eerste drie nummers tegenvielen waarna de rest van de show grandioos was. Wachten tot 20:30 uur dan maar om te horen of dat ook in Zwolle zo zal zijn.

En dan volgt de verrassing. Meat opent met Running For The Red Light en is (naar mijn mening) direct bij stem.  Ook de volgende twee nummers Life Is A Lemon en Dead Ringer klinken gewoon meer dan goed. Als de verhalen over de eerste drie nummers kloppen belooft dit nog wat voor de rest van de avond. Uiteindelijk blijkt Meat Loaf schijnbaar moeiteloos door het eerste deel van de set heen te komen. Nog voordat we toe zijn aan een live performance van het volledige album Bat Out Of Hell heeft hij de HMH concerten volledig goed gemaakt.

Na een korte pauze (net lang genoeg voor een toiletbezoek of het halen van extra muntjes) is het tijd voor Bat Out Of Hell. Dit deel van de Setlist wordt aangevuld met documentaire fragmenten over het album de diverse songs. Voordeel is dat Meat die korte filmpjes kan gebruiken om even op adem te komen. Dat dit geen overbodige luxe is blijkt voornamelijk bij de ballads die hij stuk voor stuk aanpast aan zijn huidige vocale mogelijkheden.  Na de uitputtingsslag van achtereenvolgens de titelsong Bat Out Of Hell en You Took The Words vraagt hij zelfs even om een extra lang piano intro van Heaven Can Wait.  Geeft niets. Als de hemel kan wachten kunnen wij dat ook.

Daarna is het vervolgens weer vol gas met All Revved Up waarin voor het eerst Patti geheel terecht een belangrijke rol opeist. Wat kan deze vrouw toch zingen.

Two Out Of Three wordt voorafgegaan door een een tweetje van Jim Steinman op Video en Meat Loaf over het ontstaan van de song. Hoewel ook hier weer de uithalen ontbreken wordt ook dit nummer weer op een indrukwekkende manier uitgevoerd.

Dan is het tijd voor het meest bekende en door de fans inmiddels minst gewaardeerde nummer van het album, Paradise By The Dashboard Light. Iets wat Giely en Bjorn eventjes fijntjes duidelijk maakten aan enkele heren van een lokale of regionale omroep toen aan het MEO groepje gevraagd werd dit nummer even voor de camera te zingen. OK. Het nummer is helemaal sufgedraaid en het nummer heeft niet die typische bombastische Steinman sound die alle andere nummers van het album wel hebben maar het blijft een goed rock ‘n’ roll nummer. Bovendien heeft het mega succes van deze hot in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van het album en daarmee aan de carriere van Meat Loaf. Dat ook Meat zelf beseft dat het nummer is uitgemolken blijkt uit zijn podiumact (de verkleedpartij vol zelfspot tijdens dit nummer ws wat mij betreft het hoogtepunt in de HMH).

En dan volgt het onvermijdelijke emotionele moment van het afscheid.  Hoewel er nog een toegift is heeft Meat Loaf gekozen om For Crying Out Loud te gebruiken om ons te bedanken voor de afgelopen jaren en voor het feit dat wij een 65 jarige man de mogelijkheid hebben willen geven afscheid van ons te nemen. Opeens geven zijn vocale beperkingen een extra dimensie aan wat hij zelf beschrijft als het meesterwerk van Jim Steinman.  Nog nooit heeft dit nummer zoveel indruk op mij gemaakt. Meat Loaf, For Crying Out Loud, you Know We Love You.

Op het scherm verschijnen vervolgens net als bij een film de letters The End waarop flink wat fans richting uitgaan van de zaal vertrekken. De set zou immers uit twee delen bestaan en hij had op emotionele wijze afscheid genomen.

En dan volgt toch opeens een toegift beginnend met die andere megahit I’d Do Anything for Love en eindigend met het voorstellen van de band en nog een kort stukje All Revved Up. Wat mij betreft had er nog wel een extra Steinman song als bijvoorbeeld Bad For Good in de toegift mogen zitten i.p.v. Boneyard en Freebird Jam maar dat is misschien omdat ik niet alleen een fan van Meat Loaf maar ook van Steinman ben.

Alles bij elkaar een fantastisch afscheidsconcert en nee I Don´t Want My Money Back deze keer.

Set List
 • Running for the Red Light (I Gotta Life)
 • Life is a Lemon and I Want My Money Back
 • Dead Ringer for Love
 • If It Ain’t Broke (Break It)
 • Los Angeloser
 • The Giving Tree
 • Objects in the Rear View Mirror May Appear Closer Than They Are
 • Out of the Frying Pan (And Into the Fire)
 • Bat Out of Hell
 • You Took the Words Right Out of My Mouth (Hot Summer Night)
 • Heaven Can Wait
 • All Revved Up With No Place To Go
 • Two Out of Three Ain’t Bad
 • Paradise by the Dashboard Light
 • For Crying Out Loud
 • I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)
 • Boneyard
 • Freebird Jam
 • Band Introductions
 • All Revved Up (reprise)
Meat Loaf ‘makes things right’ in the Netherlands

After the two concerts from 2007 and 2008 (which Meat Loaf himself claims to be his two worst ever) he returned to the Netherlands, after 5 years of absence. On Saturday evening the Big guy came to say his farewell to the Dutch fans. With a spectacular 2,5 hour show Meat Loaf did not just give a remembering and impressive show, but also washed away any bad taste that was left from the 07 and 08 performances.

http://www.meatloafexperience.com posted: May 12, 2013

Overige recensies :
Nu.nl : Meat Loaf sluit carrière futloos af in Zwolle
Seen Live: Meat Loaf’s Farewell Tour
Rockportaal.nl : Meat Loaf – Ijsselhallen (Zwolle) 11/05/2013
De Stentor : Meat Loaf neemt 20 jaar te laat afscheid
Maxazine.nl : meat-loaf-zwolle-11-5-2013
Swollenaer : Meat loaf neem afscheid in Zwolle
Lust for Life magazine : Meat Loaf in de IJsselhallen – Concertrecensie
Henk Boshove : BAT out of Zwolle, but heaven can wait…
Fok.nl : Meat Loafs vaarwel

Advertenties

3 gedachtes over “Meat Loaf in Zwolle : I Don’t Want My Money Back

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s