Al te hard auteursrechtelijk blaffen eindelijk eens aangepakt


Ius mentis 21-09-2011

door Arnoud Engelfriet

Dat je geen artikelen of foto’s integraal mag herpubliceren zonder toestemming (behoudens soms citaatrecht), zouden de meeste mensen wel moeten weten zou je denken. De praktijk is echter anders: bijna dagelijks krijg ik mails van mensen die een claim van een of andere fotograaf of andere auteursrechthebbende aan de broek hebben. Bekende partijen die dit doen zijn Getty Images (Van der Steenhoven advocaten), Cozzmoss (Banning Advocaten) en diverse fotografen vertegenwoordigd door i-EE advocaten.

Nou valt er over het principe “mag niet” weinig te twisten: hoewel dat anders zou moeten, is de wet de wet – en die zegt dat je toestemming moet vragen. Lukt dat niet, om welke reden dan ook (al is het maar dat de auteur onbekend is) dan heb je gewoon dikke pech. Het probleem dat ik heb met zulke claims is dat er wel met een heel grote hark wordt geschreven. De grootste boosdoener is de volledige proceskostenvergoeding: volgens de wet heeft een rechthebbende recht op vergoeding van de werkelijke rekening van zijn advocaat als hij wint. En zo’n rekening kan rustig enkele duizenden euro’s zijn.

Ook discutabel is de manier waarop rechthebbenden hun schade uit de duim zuigenberekenen. In principe heb je volgens de wet alleen recht op een vergoeding van daadwerkelijke schade. En die is niet hetzelfde als het geldbedrag dat je grootste opdrachtgever ooit eens betaalde voor een ander artikel. Het moet gaan om de in de markt gebruikelijke tarieven voor dergelijke werken. En een opslag “voor gederfde exclusiviteit” of “ter afschrikking” mag al helemaal niet. Dat is een verkapte boete, en boetes zijn tegen de wet in het civiele recht.

Lees het volledige artikel op Ius mentis

Bekijk ook de uitzending van Tros Radar over Getty Images

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Algemeen, Computers en internet

2 Reacties op “Al te hard auteursrechtelijk blaffen eindelijk eens aangepakt

 1. Pingback: Een invasie van goede muziek | Martin´s Blog

 2. .
  Volledig artikel op Ius mentis deels gelezen. De leukste giller:

  Zwerver verkwikt zich aan lekkere lucht restaurant.

  [wordt voor de rechter gesleept]

  Rechter: Zwervertje, laat die restauranthouder nou even luisteren naar rinkelende munten. Dan is de kous af…..

  Zou ik Ius mentis nu iets schuldig zijn als ik dit in een privé moppenboekje wil opnemen? Elke keer die lui opbellen – als ik het weer lees – en mijn lachen laten beluisteren?

  Dank je wel Martin, mijn dag is weer goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s