‘Onderzoek misstanden Buma/Stemra nodig’


NU.nl 08-07-2011

AMSTERDAM – D66 wil dat staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) eventuele misstanden bij Buma/Stemra gaat onderzoeken na nieuwe klachten over de auteursrechtenorganisatie.

Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66, heeft Kamervragen gesteld omdat hij wil weten wat de staatssecretaris doet om te zorgen dat artiesten en componisten het geld krijgen waar ze recht op hebben.

Monopolie

Buma/Stemra heeft een monopoliepositie in Nederland. Muzikanten die geld willen innen voor het gebruik van hun muziek hebben geen keuze dan gebruik te maken van de organisatie. Er komen de laatste tijd klachten binnen over het gebrek aan transparantie bij grote geldstromen.

Bovendien zouden uitgevers te veel macht naar zich toe hebben getrokken. Verhoeven wil dat Teeven de auteursrechtenorganisatie door gaat lichten en zo nodig onder curatele stelt.

Lees verder op nu.nl

“Het gaat hier om miljoenen euro’s van artiesten en componisten die hier hard voor hebben gewerkt. Dit moeten ze dan ook terugzien.” En wat te denken van het feit dat het geld is van de consument dat voor de verandering weer eens verdwijnt in de kas van een kunstmatig in het leven gehouden geldverslinde organisatie ? Zonder organisaties als Buma, Stena, Brein etc. zou er al snel veel meer geld overblijven voor de artiesten zelf.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s