Crisis : De tien geboden voor Feyenoord – Feyenoord moet snel ingrijpen


Fokko Ebbens De Pers 24-10-2010

Als dit zo blijft doorgaan bij Feyenoord, komen de tegenstanders volgend seizoen uit Apeldoorn en Maastricht. Volg deze tien geboden en het komt misschien nog goed.

1. Been moet opstappen

De belangrijkste les van de afstraffing in Eindhoven is dat de spelersgroep van Feyenoord het niet meer ziet zitten in de trainer. De term muiterij komt dicht in de buurt tijdens de prestatie tegen PSV. Het is een publiek geheim dat er in Rotterdam steeds minder vertrouwen is in de trainer Mario Been. Spelers die uitwaaien naar andere clubs (Denny Landzaat, Dwight Tiendalli) zijn opeens basiskrachten, terwijl ze onder Been als kleine kinderen worden behandeld.

Been heeft in zijn periode in De Kuip vooral laten zien dat hij een ploeg niet beter kan maken. Feyenoord is onder zijn leiding alleen maar slechter gaan voetballen en de zogenaamde talenten op het veld dalen elke week in marktwaarde. Probleem bij Been is ook dat hij niet tegen kritiek kan. Iedereen die tegen hem ingaat krijgt een (openlijke) oorwassing. Op enige zelfkritiek hebben weinigen hem nog kunnen betrappen.

Feyenoord staat echter met de rug tegen de muur, omdat de club de eigen trainer nooit zou kunnen ontslaan wegens de eventuele afkoopsom. Naar verluidt zou Been in Rotterdam-Zuid bijna een miljoen euro per jaar verdienen.

2 Neem afscheid van Beenhakker

Wat heb je aan een duurbetaalde technisch directeur als er helemaal geen geld in kas is? Beenhakker probeert via zijn netwerk her en der goedkope krachten naar Rotterdam te halen, maar komt keer op keer door de poorten lopen met een miskoop onder zijn arm. Zijn toegevoegde waarde bij Feyenoord is nul op dit moment en zijn zogenaamde netwerk blijkt te dateren uit de tijd dat Emilio Butragueño af en toe een doelpunt maakte.

3. Ophouden over havenbaronnen

Ze zouden op de zilvervloot De Kuip binnenvaren op het moment dat Jorien van den Herik met pek en veren Rotterdam was uitgejaagd. Maar het verhaal uit de dokken van Rotterdam bleek één grote mythe te zijn. Niemand die sinds het vertrek van Van den Herik de club écht de helpende hand heeft toegestoken, op zakenman Pim Blokland en wat kleine investeerders na. Maar die gaven, op voorspraak van Been en Beenhakker, hun geld uit aan Dani Fernandez en Sekou Cissé. En om nu te zeggen dat dat duo indruk heeft gemaakt…

4. Neem Het Legioen niet in de maling

Hoe slecht het ook gaat met Feyenoord, altijd wordt er gedacht dat Het Legioen de club trouw zal blijven. Vóór dit seizoen durfden de beleidsbepalers het zelfs aan de prijzen van seizoenkaarten met meer dan twintig procent te verhogen. Maar er komt straks écht een moment dat supporters in De Kuip het welletjes vinden, zéker als ze moeten betalen voor spelers zoals Tim de Cler en Rob van Dijk. Dat moment lijkt na de 10-0 nederlaag dichterbij dan ooit.

5. Haal een routinier

En snel ook, want de jonkies van Feyenoord gaan elke week dieper gebukt onder de enorme stress die er komt kijken bij het voetballen voor de stadionclub. Thuiswedstrijden zijn inmiddels uitwedstrijden geworden en als het een keer tijdens een wedstrijd tegenzit, zakt het hele elftal door de hoeven heen.

6. Koop emmers

Supporters doe iets! Als er in Engeland een club op omvallen staat, staan de supporters voor een wedstrijd met emmertjes voor het stadion. Voorbijgangers gooien er dan wat losgeld in. Een kleine rekensom bij De Kuip: 40.000 x 5 euro = 200.000 euro. Daar kun je een speler voor kopen. Doe het wel zelf, en laat het niet aan Don Leo over.

7. Ga op een vrije vrijdag eens naar Apeldoorn

Een keer bij AGOVV kijken zal ook wel helpen. Kunnen spelers en staf zien wat hen te wachten staat als het op deze manier doorgaat. Vertel ze ook hoe lang de busritten (vier uur in de vrijdagmiddagspits) naar Veendam en Maastricht zijn, hoeveel mensen daar komen kijken (1.500) en hoeveel buitenlandse scouts er daar op de tribune zitten (nul).

8. Mail Jorien

De laatste die de club, ondanks een penibele financiële positie, op de been wist te houden. Hij won er zelfs nog de UEFA Cup mee. Vraag hem om raad, mail hem een vragenlijst, nodig hem uit op de koffie of laat een postduif overvliegen om met hem te communiceren. Maar doe in ieder geval iets. Met opperambtenaar Gudde gaat het nog niet zo lekker in de voetbalwereld.

9. Zoek een spits

Zonder iemand die doelpunten kan maken, komt degradatie opeens héél dichtbij. En Feyenoord heeft welgeteld nul echte scherpschutters.

10. Blijf rustig

Geen gedonder in de tent, geen rotzooi, geen vechtpartijen. De enigen die Feyenoord nu nog uit het moeras kunnen trekken, behalve steenrijke Arabieren die een hobby zoeken, zijn de fans van de club.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Feyenoord, Privé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s