Veel schade door recente spookfacturen


BusinessCompleet 29-09-2010

ABCOUDE – U zult misschien denken: spookfacturen, daar trap ik toch niet in. Niets is minder waar. De afgelopen tijd werden bedrijven en zzp’ers overspoeld door nepfacturen. Op de website fraudemeldpunt.nl alleen al zijn er dit jaar meer dan 5700 meldingen binnengekomen over een totaalbedrag van 8,3 miljoen euro. Daarvan zou zelfs ruim vier ton ook (ten onrechte) betaald zijn. Een gewaarschuwd bedrijf telt voor twee.

Een voorbeeld: Een Duits bedrijf stuurt Nederlandse ondernemers een brief waarin zij gevraagd worden hun vermelding met opgave van het BTW-nummer te vernieuwen. Volgens de brief zijn ondernemers door ‘wijzigingen m.b.t. het economische pakket van de EU’ sinds dit jaar ‘verplicht hun omzetbelastingnummer op diverse geschriften te vermelden’. Gaat de ondernemer op de brief in, dan moet hij € 975, – per jaar betalen, en dat minstens drie jaar lang. De verzender van de brieven is het bedrijf TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH uit het Duitse Hamburg. Het bleek te gaan om een spookfactuur.

Vast aan overeenkomst
Begin september plaatste zibb.nl een waarschuwing over een spookfactuur van datzelfde bedrijf: TVV Tele Verzeichnis. Ook de gemeente Den Helder trekt aan de bel over dat bedrijf. De gemeente laat weten dat het: ‘de ondernemers in de binnenstad – in het kader van het project Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) – al via mail heeft geïnformeerd’, (11 september 2010). Dat was naar aanleiding van het feit dat ondernemers in de binnenstad van Den Helder zelf al hadden geconstateerd dat er nepfacturen in omloop waren; namelijk spookfacturen van TVV Tele Verzeichnis.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Zakelijk

Een Reactie op “Veel schade door recente spookfacturen

  1. Dergelijke spookfacturen zijn niet alleen van de laatste jaren, maar circuleerden ruim tien jaar geleden ook al,en dan misschien niet van het hier genoemde bedrijf, maar van Nederlandse bedrijven, waar de Nederlandse KvK’s ook al voor hebben gewaarschuwd. Het is erg jammer voor de hard werkende mens om zijn geld weg te zien vloeien door deze praktijken van oplichters. Men kan niet vaker waarschuwen.

    mvrgr een mens in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s