Schiedammers in de Ridderzaal | Schiedam e.o.


De Echo – 22 september 2010
Leerlingen interviewden Nicolette van Dam over kinderrechten (foto Archief RD)

SCHIEDAM – De landelijke pers zal 17 september door een massa van Schiedamse kinderen moeten om bij de politici op het Binnenhof te komen. Op die dag nemen de leerlingen van verschillende basisscholen de Ridderzaal over voor Kleine Prinsjesdag. Op deze dag wordt het Jaarbericht Kinderrechten gepresenteerd.

Ongeveer 100 Schiedamse kinderen nemen deel aan ‘Kleine Prinsjesdag’ die op 17 september plaatsvindt in de Ridderzaal. Kleine Prinsjesdag wordt georganiseerd door UNICEF en Defence for Children International (DCI), de organisaties presenteren op deze dag het Jaarbericht Kinderrechten 2010. Tante Yo en Stichting Kik’r ondersteunen de organisaties bij de totstandkoming van deze dag. Zo interviewen Schiedamse leerlingen met Kik’r TV in een voorbereidend project tal van Tweede Kamerleden en bekende Nederlanders. Filmopnamen hiervan zullen in de Ridderzaal worden vertoond. Een Schiedamse Kinderkoningin zal deze dag een zelfgeschreven troonrede over Kinderrechten voordragen aan de aanwezige kinderen en Kamerleden, ook is er een Jongeling van Financiën. De Minister voor Jeugd en Gezin, dhr. Rouvoet, zal ‘live’ worden geïnterviewd op Kleine Prinsjesdag.

Politici die meewerken zijn Tofik Dibi (Groen Links) en Nine Kooiman (SP). Bekende Nederlanders die worden geïnterviewd zijn Nicolette van Dam en Sipke Jan Bousema. Zij bezoeken de Schiedamse scholen op donderdag 9 september.

Jaarbericht

UNICEF en DCI publiceren voor de derde maal het Jaarbericht Kinderrechten. Dit rapport meet de praktische uitvoering van het kinderrechtenbeleid met als doel de verbetering van de positie van (kwetsbare) kinderen in Nederland. In het Jaarbericht Kinderrechten 2010 staan aanbevelingen voor de Nederlandse overheid. Op Kleine Prinsjesdag overhandigt de Kinderkoningin het rapport aan Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Lesprogramma

Lessen zijn gestart op dinsdag 4 augustus met een gastles van UNICEF. Kinderen leren in de vervolglessen alles over Prinsjesdag en kinderrechten en bereiden zich voor op deze belangrijke dag vol rituelen. Leerlingen van de Schiedamse basisscholen Het CBK, De Klinker en De Troubadour worden door Tante Yo voorbereid voor en betrokken in de voorbereiding van Kleine Prinsjesdag. In de lessen worden kinderen begeleid om zelf een mening te vormen over kinderrechten in Nederland, vervolgens wordt onder andere de troonrede voorbereid. Ook leren kinderen interviewen en filmen.

Het doel van het lesproject is kinderen bewust te maken van de Rechten van het Kind en hoe deze rechten in de klas, school en heel Nederland tot uiting moeten komen. De onderwerpen die in het verslag van UNICEF staan, worden op een begrijpelijke en luchtige manier behandeld. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de betekenis van Prinsjesdag en hoe dit in Nederland in zijn werk gaat.

De gemeente Schiedam hecht veel waarde aan kinderparticipatie en steunt het initiatief. Ook is er brede belangstelling vanuit de stad. Hoedenmaakster Jackie Habets steunt het project met een zelfgemaakte hoed voor de kinderkoningin en Modeatelier Diana van Golden maakt de jurk.

Schiedammers in de Ridderzaal | Schiedam e.o. (De Echo).

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Privé, Schiedam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s