Na het H-woord nu het G-woord


Uitdagingonline.nl meldt het volgende :

De ChristenUnie wil het geven van giften stimuleren door de giftenaftrek uit te breiden. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman en kandidaat-Kamerlid Carola Schouten bereiden een wetsvoorstel voor waarin een werknemer de kans krijgt om tijd te schenken aan een goed doel: een vrijwillige goede doelendag.

Terwijl half politiek Nederland de hypotheekrenteaftrek wil beperken of afschaffen wil de CU dus tegelijkertijd een extra kostenaftrek bespreekbaar maken.

Laat ik eens een hele gekke stelling plaatsen en voorstellen de aftrekpost giften zowel privé als zakelijk volledig af te schaffen en de besparing te gebruiken om de belastingen te verlagen en bijvoorbeeld het zorgpakket te verbeteren.

Mensen met een hoog inkomen geven nu grote bedragen aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) van hun keuze en de fiscus betaalt daar ongeveer de helft (of soms zelfs meer) aan mee. Iedere burger betaalt dus mee aan giften aan goede doelen waar hij geen binding mee heeft of zelfs een tegenstander van zou kunnen zijn.

Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar iemand in Nederland te vinden is die zich kan vinden in de doelstellingen van elk van de instellingen die op de 1115 pagina’s tellende lijst van de belastingdienst voorkomen.

Zelf heb ik er bijvoorbeeld problemen mee dat ik indirect meebetaal aan giften aan gelovige instellingen die daarmee vervolgens rechtszaken in verband met en schadevergoedingen aan slachtoffers van incest en mishandeling betalen.

Ook aan goede doelen die de zaakjes niet op orde hebben of die achteraf blijken uitsluitend te zijn opgezet om de bestuurders van een leuk extra zakcentje te voorzien hoef ik dan niet meer mee te betalen. http://bit.ly/ba413z

Vergeet ook niet de gigantische bedragen die bedrijven schenken in de wetenschap dat de overheid minimaal een kwart mee betaalt . Bij grootschalige acties wordt dan vaak ook nog eens het eindbedrag met een gul gebaar door een van onze ministers verdubbeld. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat die bedrijven het deel van de schenkingen dat ze zelf betalen weer in hun prijs verwerken waardoor ook dat uiteindelijk weer door u en mijn betaald wordt.

Wanneer de overheid nu eens stopt met het meebetalen aan giften zou dat Miljoenen euro’s van mijn en uw geld opleveren dat iedereen die graag iets aan een goed doel van zijn of haar keuze wil geven dat gemakkelijk van eigen geld kan doen.

Het taboe op het H-woord is verleden tijd. Het G-woord is de volgende stap.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Zakelijk

Een Reactie op “Na het H-woord nu het G-woord

  1. Vandaag in Spitsnieuws :

    Crisis treft ook goede doelen http://bit.ly/cjLLkY
    met daarin twee opvallen quotes :

    “Goede doelen hebben vorig jaar minder geld opgehaald uit eigen fondsenwerving.”

    “Goede doelen moeten steeds meer geld uitgeven aan fondsenwerving om de donaties op peil te houden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s