Nederland is vol verzekeraars volgens DNB


Onlangs heeft De Nederlandsche Bank een nogal merkwaardig standpunt ingenomen in de discussie omtrent de beloningswijze van de financieel adviseur ofwel tussenpersoon.

Het standpunt van DNB is dat een adviseur die geen provisie van de leverancier van spaar- en/of verzekeringsproducten ontvangt maar zich ook voor advies bij onzekere voorvallen (echtscheiding, schade etc.) uitsluitend rechtstreeks door de klant laat betalen zich gedraagt als verzekeraar. Indien de adviseur daar geen vergunning voor heeft zou hij in overtreding zijn. Voor een adviseur die wel provisie ontvangt zou dit niet gelden.

Formeel en juridisch gezien zal dit standpunt ongetwijfeld kloppen maar het roept wel een hoop vragen op.

Wanneer we dit standpunt bijvoorbeeld  los zien van de functie van financieel adviseur zijn er opeens heel erg veel instanties die zich als verzekeraar gedragen en daar ongetwijfeld geen vergunning voor hebben .

Als eerste de meest voor de hand liggende; het servicecontract voor bijvoorbeeld een combiketel.
In dit servicecontract zit meestal inbegrepen periodiek onderhoud en gratis service bij storingen.
We mogen er van uitgaan dat iedereen die een dergelijk contract afsluit hoopt alleen het periodiek onderhoud nodig te hebben. De storing is een onzeker voorval en dus zou hier volgens DNB sprake zijn van een verzekering.

Een ander voorbeeld is het mobiele telefonie abonnement inclusief bel- / sms-bundel die na verloop van tijd vervalt.
Het is vooraf niet zeker of de abonnee de belbundel wel volledig benut en dus ook deze abonnementen voldoen volgens DNB aan de definitie van een verzekering en dus gedragen alle aanbieders zich als verzekeraars.

Veel service bedrijven bieden een servicecontract abonnement aan op basis van een zgn. strippenkaart. Los van het feit dat ook zij zich dus volgens DNB als verzekeraars gedragen kunnen we zelfs de alom bekende strippenkaart voor het Openbaar Vervoer zien als een verzekering. De klant koopt immers vooraf een reistegoed waarvan hij vooraf niet zeker weet of en wanneer hij dit tegoed zal gaan gebruiken. Het feit dat een strippenkaart een jaar na de laatste prijsverhoging niet meer geldig is   verhoogt bovendien de onzekere factor nog eens.

Een ander leuk voorbeeld van een instantie die waarschijnlijk geen last zal hebben van deze uitspraak is de Wegenwacht van de ANWB. Ook hier betaal je vooraf voor service bij een onzeker voorval waarvan je hoopt dat je het niet nodig zal hebben maar omdat deze dienst deel uitmaakt van een lidmaatschap in plaats van een abonnement kan het wel eens zo zijn dat het standpunt van DNB hier niet opgaat. Wellicht is dit een aardige suggestie voor de financieel adviseur: richt een vereniging op en laat alle klanten lid worden van die vereniging.

Ene Auke had bij een artikel op AMWeb nog een aardige aanvulling waar geen speld tussen te krijgen is.
De financieel adviseur wordt al sinds jaar en dag middels periodieke bedragen betaald voor diensten bij onzekere voorvallen. Alleen heet dat provisie, is dat niet overeengekomen met de klant en wordt het betaald door de leverancier(s). Dit doet echter niets af aan het standpunt dat dienstverlening bij onzekere voorvallen direct tegen uurtarief betaald dient te worden omdat er anders sprake zou zijn van een verzekering. Volgens deze redenering zijn alle financieel adviseurs en tussenpersonen dus al jaren in overtreding.

Het lijkt wel of DNB alles op alles wil zetten om de overgang naar de beloningsvorm die door het Verbond van Verzekeraars CAR genoemd wordt tegen te houden. Financieel adviseurs die 100% transparant willen werken en bovendien willen werken volgens het principe “de vervuiler betaalt” worden nu verplicht toch een stukje provisie te handhaven om daaruit de werkzaamheden bij onzekere voorvallen te financieren. Dat alleen de personen die kost wat kost hun premie willen terugverdienen m.b.v. de jaarlijkse vakantieclaims etc hierbij gebaat zijn is schijnbaar niet van belang.

Het wordt hoog tijd dat de wet wordt aangepast aan de nieuwe inzichten. Liefst nog vandaag.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s