Gelezen : Invoering OV-chipkaart: het kan zoveel beter!


HEIN MAASSEN – 27 FEBRUARI 2010

De klantvriendelijkheid van OV-chipkaart (3)
Het lijkt makkelijk om kritiek te hebben op de invoering van de OV-chipkaart vanaf de zijlijn. Het totale gebrek aan marketing en klantvriendelijkheid, en de wurgvoorwaarden  die de OV-reizigers gedwongen moeten slikken, geven daar echter alle aanleiding toe. Hoe het in de toekomst dan wel  moet? Enige suggesties waar de grote reclamejongens tot hun schande blijkbaar niet op zijn gekomen:

1)     Het was een marketingfout om grote bedragen (in Zuid-Holland €7,50) voor een OV-chipkaart te vragen, die alleen maar het recht geeft om tegen betaling van het openbaar vervoer gebruik te maken. Dat had beter gekund. De actie van de provincie Zuid-Holland, waarbij een OV-chipkaart voor een euro wordt aangeboden, is al een verbetering. Maar je zou ook een OV-chipkaart kunnen verkopen, geladen met een reistegoed ter hoogte van de aanschafprijs. Dat staat al direct een stuk sympathieker.
2)     Je kunt niet zomaar de strippenkaart ongeldig verklaren en geen restitutie verlenen. Dat is in feite gelegaliseerde diefstal.  Strippenkaarten zijn immers waardepapieren, vergelijkbaar met geld. Er zou een restitutieregeling moeten gelden, vergelijkbaar met de geldomwisselactie bij de invoering van de euro.
Er staat wel een dwaze en onrechtvaardige bepaling in de wet dat voor strippenkaarten, die hun geldigheid verloren hebben, geen restitutie wordt verleend, maar dit houdt geen verbod aan de OV-bedrijven in om dit toch te doen. En trouwens: hoe kunnen OV-bedrijven fatsoensregels voor het gebruik van bus en tram voorschrijven, wanneer zij zich zelf niet aan de elementaire fatsoensnorm: “Gij zult niet stelen” houden?
3)     Het kan practische bezwaren opleveren om bij gedeeltelijk gebruikte strippenkaarten steeds weer te moeten uitrekenen wat er vergoed moet worden. Dit kan ondervangen worden door alleen ongebruikte strippenkaarten te vergoeden. Dat is een logistieke operatie die beheersbaar moet zijn, en een peulenschil vergeleken bij de geldomwisselactie van enige jaren geleden..
4)     En de gedeeltelijk gebruikte strippenkaarten? Daar maken we een: “strippenkaart-festival” omheen. Tot een bepaalde tijd na de invoering van de OV-chipkaart als enig betaalmiddel kun je nog reizen met je gedeeltelijk gebruikte strippenkaart. Strippen te kort? Doen we niet moeilijk over.
5)     Op 11 februari werd in de regio Rotterdam als eerste in Nederland de OV-chipkaart het enige betaalmiddel in het openbaar vervoer. Dat is binnen de regio op grote schaal bekend gemaakt. Als je in Rotterdam woont en binnen Rotterdam reist, dan moet je dat nu wel weten. Van reizigers uit andere delen van Nederland, waar de strippenkaart nog gewoon geldig is, kan niet geëist worden dat ze op de hoogte zijn van de lokale Rotterdamse situatie en over een OV-chipkaart beschikken. Voor hen zou coulantie moeten gelden (zie mijn HVV-column: “Dat is uw probleem, meneer”)
Uit een onderzoek dat de Europese Commissie in 2009 heeft gepubliceerd blijkt dat consumenten in de EU ontevreden zijn over de dienstverlening van banken, energiebedrijven en het openbaar vervoer, die zich vaak als arrogante monopolisten gedragen. Minder dan 60 procent van de consumenten is tevreden over de dienstverlening in deze sectoren. De klachten hebben met name betrekking op de prijzen, de klachtenafhandeling en de veiligheid van de geleverde diensten en op de mogelijkheid naar een andere aanbieder over te stappen.
Het Nederlandse openbaar vervoer zou eens wakker moeten worden. Met voorwaarden die prettig zijn voor het bedrijf, maar slecht voor de klant, jaag je de reizigers bus en tram uit en verklein je het politieke draagvlak voor het OV. Doe er wat aan!

http://hetvrijevolk.com/index.php?pagina=10761

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Privé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s